هفت پرِ پروازِ پنگوئن ( پَرِ یکُم - سامانه کُنشگر )

خدا، به نامش

سلام و درود، کلید روشن کننده دستگاه رو می فشاریم و پردازش ها آغاز به کار می کنند. خوش آمدید به سامانه کنشگر آغازین ( elementery os )

در نگاره بالا به خارجی نوشته که المنتری او اس جایگزینی تند، متن باز و پاسدار بارگاه خویشتن بجای ویندوز و مک
در نگاره بالا به خارجی نوشته که المنتری او اس جایگزینی تند، متن باز و پاسدار بارگاه خویشتن بجای ویندوز و مک


پس از بالا آمدنِ فرز و چابک آن برای بار نخست در دل می گوییم خدا هدایت و آمرزش کند تمام آن در و پنجره های کهنه را ( windows ). و در ادامه وقتی آگاه می شویم که بدون گذاشتن برنامه ای و دست زدن به چیزی، تکه های دستگاه شناسایی شده ( drivers ) و قابل استفاده می باشند، باره دیگر درودی بر ارواح گذشتگان می فرستیم.

پوشش زنده از روشن و پدیدار شدن سامانه
پوشش زنده از روشن و پدیدار شدن سامانه


اما برای راه افتادن در یک سفر پر پیچ و خم، نیاز به چه چیز هایی داریم؟ شاید آهنگِ پس زمینه ای برای کشف و یافتن این دنیا، مناسبِ راه باشد و برای این کار در نوار بالا برنامه ها ( Applications ) را اشاره می کنیم، پوشه های خود را باز می کنیم و یک بار بر روی موسیقی دلخواه خود اشاره می کنیم.

( به روش پیشنهادی سامانه، رسانه ها و همه چیز با یک بار کلید باز می شوند ولی این دستور به سادگی نیز دگرگون می شود )

پوشه های خالی
پوشه های خالی


اما اگر مانند من پس از اندیشه و سخن با خود به یکباره بیخیال تمام آن بارگیری ها و پوشه های تو در تو شده اید ( برای مثال: دسکتاپ۱۳۹۶ - دسکتاپ۱۳۹۵ - ... ) و کل حافظه را شسته اید و از نو برای میهمانی تازه چیدمان کرده اید، بهتر است سری بزنیم به تارنمای گسترده جهانی.

پیش از این باید برخط شویم پس از نوار بالا در قاب، شاخکِ رسانا را می زنیم و درگاه خود را انتخاب می کنیم. ( پیوند بی سیم یا با سیم )

سپس از لنگرگاه پایینِ قاب و در میان این نگاره های کوچک، به کره زمینی آشنا اشاره می کنیم تا مرورگر سامانه اجرا شود و در میان تار ها، موسیقی خود را پیدا می کنیم.

برای نمونه، درگاهِ نواک
برای نمونه، درگاهِ نواک


اکنون نوبت آن رسیده که میز کار خود را خودمانی تر کنیم، از روی لنگرگاه سازمان دهنده را باز می کنیم و بخش میزکار را انتخاب می کنیم، در اینجا نگاره های دلپسند خود و یا پیشنهادی سامانه قرار می دهیم.

لاله ها بر روی میز
لاله ها بر روی میز


در قسمت سازماندهی، و در زیرشاخه میزکار، چیز های دیگری هم هست که یکی از کاربردی ترین آن ها، کنج های داغ هستند، در این ویژگی با بردن موشواره به هر گوشه رویدادی رخ می دهد. برای گوشه های بالا گزینه نشان دادن همه برنامه ها و برای گوشه های پایین گزینه ایجاد میز کار جدید را انتخاب می کنیم. با این دو روش، پیمایش و باز و بست کردن رویداد ها و برنامه ها ساده و کار آمد خواهند شد.

موشواره در کنج های داغ
موشواره در کنج های داغ


تراوت و تازگی حسی است که این سامانه از نمایش نخستین قاب به ما می رساند و این تازگی را بهتر است با بروزرسانی ها سرزنده نگه داریم. برای این کار فروشگاه را باز می کنیم و به روزرسانی هارا انتخاب می کنیم و ادامه ماجرا خود به خود انجام می شود و نیازی به روشن و خاموش کردن دستگاه نیز نیست، به همین راحتی.

به لاله ها آب دهیم
به لاله ها آب دهیم


همچنین برای افزودن نرم افزار های دیگر می توانیم از این فروشگاه استفاده کنیم و با یک اشاره انجامش دهیم بدون گامی بیشتر و مانده کار را به سامانه بسپاریم تا برنامه آماده اجرا شود و به ما در گوشه ای آگهی کند.

( اگر این آگهی ها زیاد بود و هسته اندیشه ما را در کار هایمان به هم می ریخت نیز می توانیم با اشاره بر روی زنگوله کوچک در بالا، به سکوت و آرامش دست یابیم. )

دریافت برنامه ها از فروشگاه با یک اشاره
دریافت برنامه ها از فروشگاه با یک اشاره


بعد از انجام کار ها زمان مناسبی است که با دوستان خودمان از راه یک پیام رسان پیوند برقرار کنیم، برای نمونه سروش پلاس را دریافت می کنیم، برای افزودن و یا اجرا کردن برنامه های خارج از فروشگاه سازمانی، می توانیم از پسوند هایی مانند:

.deb

.appimage

.run

بجای .msi و .exe و...

استفاده کنیم. روند اجرا شدن این نرم افزار ها نیز مانند پیشینیان است، یک کلید و اجرا.

همچنین برای باز کردن پوشه های فشرده بهتر است بدانیم پسوند های رایج فشرده سازی در لینوکس از این قرار است:

.tar.gz

.tar.bz2

.tar.xz

که خود سامانه آن ها را می شناسد و با کلید راست بر روی آن و گسترده کردن از فشرده سازی خارج می شود.

نگاره کوچک سمت راست از نسخه آی او اس برداشته شده است
نگاره کوچک سمت راست از نسخه آی او اس برداشته شده است


اما برای نوشتن کلامی و سلامی نیاز به واژگان فارسی خواهیم داشت پس برای اضافه کردن قلم فارسی به سازمان دهنده می رویم و در قسمت نوشتار و تخته کلید، دکمه افزودن را میفشاریم و پارسی را می افزاییم.

اگر همزمان که پیام می دهیم و یا در انجام کاری هستیم، بخواهیم از برگ های دیگر هم آگاه باشیم و آن ها را مشاهده نماییم، گزینه خوبی با نام پیکر در پیکر وجود دارد که برای اجرا کلید های

( ctrl + f )

را می فشاریم، با این ابزار دلنشین ما همزمان تکه ای که می خواهیم را در گوشه ای از قابِ پایه داریم و می توانیم به هردو یا چند پیکر همزمان چشم بدوزیم.

پیامی به زبان پارسی
پیامی به زبان پارسی


بعد از تمام این ها وقت استراحت است و چه جایی بهتر از اتاق بُخار یا همان سونا؟ ( steam )

بله، با پوشش جدید بازی های غیر لینوکسی برای لینوکس و خبر های خوبِ روز افزون، خستگی این راه از تن بیرون می کنیم و امیدوارانه تر برای کشف چیز های نو حتی به اعماق غار ها در این دنیای پر از شگفتی دل به دریا می زنیم.

( به امید خدا در یکی از پَر های آینده، تمام و کمال پیرامون این سرای سرگرمی و مقوله ی بازی در لینوکس، نگارش خواهم کرد. پس تا آن زمان شکیبا باشید )

شما کدام رنگ را می پسندید؟
شما کدام رنگ را می پسندید؟


راستی لینوکس، آن دیو سیاه که ویژه برنامه نویسان و هکر ها بود و با دستور ها و نوشتن های پیاپی هدایت می شد همین جا است ولی در نسخه ای زیبا.

آن دیو سیاه هم آرام خوابیده ولی حضور دارد و در هر آن که اراده کنید با اشاره ای بر می خیزد و به یاری شما می شتابد. ( terminal )

به پایان آمد این دفتر، حکایت همچنان باقیست
به پایان آمد این دفتر، حکایت همچنان باقیست


ادامه این ماجراجویی با شماست، پنجره ها ( windows ) را ببندید و برای رهایی در را باز کنید.

برای دریافت این سامانه، هزینه زیادی باید پرداخت کنید و آن شجاعت است. اگر این دارایی را دارید می توانید به رایگان و قانونی سامانه کنشگر آغازین را از درگاه رسمی خودشان انتخاب و دریافت کنید و آزادی را همراه با پنگوئنی که پرواز می کند تجربه کنید.

( https://elementary.io )

با سپاس از پرداختنِ زمانِ شما به این نگارش، دیگر پَر های این پنگوئن به زودی دَر خواهند آمد...

پَرّه پَرّه جمع گردد وانگهی پرواز شود
پَرّه پَرّه جمع گردد وانگهی پرواز شود
برگشت